2011. november 1., kedd

PPP

Puma Pink Project- pumának egy új projecte, ami a nők figyelmét hívja fel a mellrák súlyosságárra a mai világban, hogy már egy népbetegségé nőtte ki magát, minden 10. nő átesik ezen a súlyos betegségen. Puma többek között ezért vágott bele ebbe a projectbe, hogy mennyire fontos a rendszeres szűrő vizsgálat, odafigyeljünk magunkra és egymásra. Most ezzel kapcsolatban hoztam egy posztot. Nagyon fontosnak tartom az erre való figyelmet, tisztában legyünk mennyire fontos a rendszeres szűrés, helyes étkezés stb.





Kialakulásának okai:főként a helytelen táplálkozás,elhízás,túlzott zsírok-szénhidrátok fogyasztása,sportmentes életmód,rendszertelen étkezés,mű"kaják" fogyasztása,a rendszeres alkohol fogyasztás,napi több pohár kávé,különböző drasztikus fogyókúrák,hormonkezelések s a késői gyermekvállalás is mind-mind a mellrák elősegítői.S az esetekben,"csupán"  5-10 % annak az esélye,hogy genetikai hiba miatt alakult ki,tehát 90-95 % rajtunk múlik,hogy megelőzzük a betegséget.

 


Megelőzése:főként ezen okok kiszűrése,megfelelő testsúly,testindex tömeg "beállítása",alkohol és a kávé teljes elkerülése vagy mérsékelt fogyasztása,helyes táplálkozás,gyorsétterem és mirelit ételek elkerülése.Rendszeres sport,kis torna napi 30 perc,tv nézés közben akár.Ha túlsúlyos vagy,akkor nem ésszerűtlen fogyókúrába kell fogni,mert annak minden hatása van,csak jó nem.Hanem étrend változtatás,helyes-rendszeres étkezés.(erről is hozok majd egy posztot).

 











Kimutatása:járni évenkénti szűrésekre,ezt 35-40 év felett ajánlják évente,de szerintem már a 20-as éveinkben is szükséges elmennünk,ha nem is mammográfiára,de a nőgyógyászt kérni,hogy tapogasson át minket,vizsgáljon meg minket,vagy ultrahangra.A havi önvizsgálat nagyon fontos!!







Szűrés:A fiatalabb nőknél a szűrés nem jár akkora előnnyel, mint idősebb korban, és több a kockázat is. A fiatal nők emlője ugyanis tömöttebb, ezért nehezebb értékelni a mammográfiás leletet, és több a hamis pozitív lelet is, ami több vizsgálatot és több szorongást jelent. Növeli a kockázatot a sugárdózis, bármilyen csekély is, ezért inkább a saját döntésedre bízzák a szűrés kérdését, negyven éves kor felett azonban ajánlott évente részt venni valamilyen szűrővizsgálaton - fiataloknál első vizsgálatként az ultrahang javasolt.Vannak a mammográfián kívül más diagnosztikai eszközök is. A CAD-vizsgálattal szemben az MRI-szűrés eredményei átlagosan jobbak, különösen a másik emlő esetében, ha az elsőben rákot állapítottak meg. A ráktársaság ajánlása szerint a magas kockázati csoportba tartozó nők az évenkénti ultrahang, mammográfia mellett jó, ha MRI-vizsgálatnak is alávetik magukat.







Önvizsgálat:Mint már fentebb is írtam,havi önvizsgálat,tehát havonta kell ezt végezni.Alig 15 percet vesz el az ember idejéből,de akár életet is menthet.Legideálisabb időpont, menstruáció utáni 5 napon belül végzed el a vizsgálatot,ilyenkor a legpuhábbak a mellek,nem annyira érzékenyek.Ha rendszertelen a menzeszed,akkor válasz ki magadnak egy napot,és mindig akkor csináld meg.
Hogyan is csináld?:
Jól megvilágított helyen állj egy tükör elé, és álló helyzetben figyeld meg melleidet minden oldalról! Vedd észre az egészen apró változásokat is: apró horpadásokat, kicsi dudorokat, kiütéseket vagy piros pontokat! A vizsgálat azonban nem csak ennyiből áll: a mellek nagyobb területet foglalnak magukban, mint azt gondolnád. A nyirokmirigyeket is beleértve a kulcscsonttól egészen az alsó mellredőig, vízszintes irányban pedig a szegycsonttól a hónalj közepéig terülnek el. A mellel kapcsolatos betegségek 60%-a a felső külső negyedben kezdődik, ezért ezt a területet különös gondossággal kell átvizsgálni!




 Három középső ujjadat egymás mellé helyezve az elülső, felső ujjpercekkel végezd a vizsgálatot, és hasonló, körkörös mozdulattal haladj végig bőrödön, mintha arcradírt dörzsölnél arcodra. Három ujj, három kis kör, háromféle nyomáserősség. Minden tapintandó ponton mozgasd ujjaid háromszor körkörösen, a körök pedig hozzávetőlegesen akkorák legyenek, mint egy kétforintos pénzérme. Az első kör közben egész könnyedén, éppen csak dörzsöld a bőrt - így érezhetővé válik a legfelső bőrréteg anélkül, hogy az alatta lévő szövetet eltolnád. A második kör folyamán fejts ki középerős, a harmadik közben pedig erős nyomást, egészen a bordákig! Ez esetleg kellemetlen lehet, valójában azonban ne legyen fájdalmas! Ezzel a módszerrel felfedezhető a melleket felépítő többféle réteg.
Feküdj hanyatt! Ha jobb melleddel kezded a vizsgálatot, helyezz egy többszörösen összehajtogatott törülközőt a jobb vállad alá, majd karodat a füled felé megemelve helyezd a homlokodra. Így a felsőtest valamennyire lapos helyzetbe kerül, a mellek pedig "úsznak" a bordákon, míg a legfelső pont, vagyis a mellbimbó felfelé mutat. Kezdd a vizsgálatot a hónalj közepén: körkörös mozdulatokkal tapogass fel- és lefelé, vigyázva, hogy ne hagyj ki semmit!
Amikor elérted a mell közepét, távolítsd el a törülközőt, és most már laposan feküdj. A mell ilyenkor kissé oldalra csúszik: így folytasd a vizsgálatot szisztematikusan le- és felfelé haladva. Nem kell azonban minden duzzanattól kétségbe esni, ha ugyanis olyan megvastagodást tapintasz ki, amely más ponton is tapasztalható, biztos lehetsz abban, hogy csupán mirigyszövetről van szó, ami tapintásra olyan, mint egy málnaszem.
Érzékelhetsz olyan sima rostokat is, melyek a mellbimbó irányába futnak, ezek általában a tejmirigyeket tartó kötőszövetek. Végül szentelj egy kis figyelmet a mellbimbótól a kulcscsontig terjedő területnek is. Körkörös mozdulatokkal tapogatózz vízszintes irányban, ezúttal azonban az ülő vagy álló helyzet az optimális.

Ha bármi kis eltérést találsz,kis csomót,elszíneződést,akármit,menjél el nőgyógyászhoz!!!







Néhány tévhit a mellrákról,s kialakulásáról:
-Minden csomó rákra utal: Nem igaz,akár lehetnek jó indulatúak is a csomók, a kisebbekből meg nem alakulhat ki minden esetben rák,ha időben észreveszik.
-Csak azok vannak veszélyben,akiknek előfordult a felmenői között mellrák: Nem igaz,lehet nekik picivel nagyobb erre az esélyük,de minden nő kivan téve ennek a veszélynek.
-Csak idősebb korban alakulhat ki a mellrák: Hamis, már ugyanúgy veszélyezteti a 20-as éveikben járó nőket is,mint a 40 év felettieket.
-A melltartó rákot okoz: Hamis,(-még nem bizonyított tény) azt feltételezik,hogy a melltartó összenyomja a nyirokmirigyeket ami a rákhoz vezet.Ezt még nem tudták bebizonyítani,s sokan az ellenkezőjét állítják,hogy a melltartónak semmi rossz hatása nincsen.Ha megfelelő méretűt hord az ember,akkor baja nem lehet tőle.Bár az alvás benne nem ajánlják.
-Szükségtelen önvizsgálat,ha rendszeresen járok mammográfiára: Hamis,egy év sok idő,az idő alatt bármi történhet,az önvizsgálatot mindenképp kell csinálni,bármikor észrevehetünk valamiféle elváltozást.
-Kis mellű nőknek nincs mitől félniük: Hamis,a méret és a kockázat között semmiféle összefüggés nincsen.
-Plasztikától nagyobb az esélye,hogy mellrákom legyen: Ez sem igaz,nem találták még erre utaló jeleket a kutatók,bár az tény,hogy az implantátumtól nehezebb észrevenni az esetleges
 csomókat.
Figyeljetek magatokra!

 




Néhány sztár aki legyőzte a kórt: Kylie Minogue,Sherly Crow,Cynthia Nixon,Olivia N. John,Christina Applegate,Anastacia .


S egy kis köröm minta,hogy még jobban felfigyeljenek az emberek,megtanulják minek a szimbóluma a rózsaszín masni :)


 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése